Wie Wim zegt, zegt gitaar. En die bespeelt Wim al heel lang, in heel veel verschillende genre’s en met verschillende instrumenten. Daar gaat deze pagina over.

Gretsch 6119

Gretsch werd zo rond 1880 opgericht door de vanuit Duitsland geëmigreerde Ferdinand Gretsch. Hij begon vooral met het vervaardigen van slagwerk. Dat zie je direct terug in het oude logo ▼ .

In de jaren ’50 begon de firma ook met het bouwen van gitaren. Daarvoor werd het logo “strakgetrokken”. Dat logo staat ook op de slagplaat van Wim’s Gretsch.

Er zijn veel bekende gitaristen die ook op Gretsch spelen:

Met de klok mee: Malcolm Young (AC/DC), Brian Jones (Rolling Stones), Duane Eddy, Mark Knopfler, Bono, Neil Young en Brian Setzer (Stray Cats)

Natuurlijk heeft Wim meer gitaren. Naast zijn Gretsch heeft hij een Fender Stratocaster die in 2002 in de USA is gemaakt en is uitgevoerd in een hippe rode kleur (red sparkle).

Fender Stratocaster
Geheel rechts Wim met zijn rode stratocaster

Leo. Dat was de voornaam van meneer Fender. Vanaf eind jaren ’30 hield hij zich bezig met het onderhoud van radio’s. In die tijd bestonden radio’s geheel uit buizen voor het versterkergedeelt. Plus een ontvanger en een luidspreker. Hij haalde er na WO2 dat ontvangstdeel uit, en de gitaarversterker was geboren. Samen met een ontwerper (George Fullerton) bedacht Leo Fender ook een electrische gitaar. Die had hij in gedachten om meer versterkers te kunnen verkopen. In 1950 zag de Telecaster het licht en in 1953 was daar de Stratocaster. De rest is de geschiedenis van de Rock ’n Roll.

Met de klok mee: George Kooijmans, Mark Knopfler, Jimi Hendrix, Neil Rogers, Stevie Ray Vaughan, Jimmie Vaughan, Eric Clapton, Hank Marvin, Ron Wood en David Gilmour

Tenslotte zijn Gibson CS-356. Een apart model dat wordt gemaakt in de Custom Shop in de fabriek in Memphis. Het is een Gibson ES-335 maar dan met een kleinere klankkast. Deze CS is gebouwd in het eerste productiejaar (2001). Het massieve, gestoken bovenblad is van AAA-esdoorn en heeft een tijgerstreep. Alle hardware is 24k verguld. De elementen zijn ‘Memphis Bluesdie zo dicht als mogelijk bij de eerste PAF’s uit 1957 komen. Ze hebben een erg hoge output. In het midden van de klankkast loopt een balk waarop alle hardware is gemonteerd.

Gibson CS-356
Hier speelt Wim op de Gibson CS-356

Qua versterkers vertrouwt hij volledig op Fender. Hij heeft er twee. Voor kleine zalen gebruikt hij de Blues junior. Een buizenversterker van 15 watt. Klein, handzaam en een prachtig buizengeluid. Wordt in veel studio’s toegepast.

Fender Blues jr

Voor de grotere podia (ook natuurlijk ook buiten) heeft hij een Fender SuperSonic 60. Dit is een combo dat in 2005 werd gebouwd in de Custom Shop van Fender USA. Helemaal afgeladen met buizen. Klinkt schitterend: warm en vol. En kan in solo’s heerlijk grommen.

Fender SuperSonic Combo 60

Wim heeft niet zo veel met effecten. De Reverb zit al op de Fenders en klinkt waanzinnig. Daarom heeft hij een “oude” Digitech RP100 dat hij gebruikt als stemapparaat en voor een beetje delay of tremelo, mocht dat nodig zijn.

Wil je verder lezen over de bandervaring van Wim? Ga dan naar zijn bandpagina (volgt zsm).

Via deze link ga je terug naar de homepage.

© 2021 Bluesville (laatste update: 12 oktober 2021)

292total visits,1visits today