Wie Henk Zegt, zegt tegelijk: mond-harmonica. Of smoelschuif. Mondorgel. De echte naam is bluesharp. Dit verhaal gaat over dit kleine wonder der techniek.

Hohner werd in 1857 (!) opgericht in Trossingen (Duitsland) door Matthias Hohner. Van oorsprong was hij horlogemaker, maar zijn in fabriekje begon hij mondharmonica’s te maken. En deed dat zo goed dat al in 1866 de eerste exemplaren naar de USA werden geëxporteerd.

Hohner was de eerste fabrikant die de diatonische mondharmonica bouwde (en natuurlijk ook bedacht heeft). Bijzonder detail is de “blue note”. Dit zijn de tonen die in de C-majeur bluesharp zitten:

De blue note in deze C-majeur stemming is de Es (Eb). Door deze noot te mengen met de juiste toon (E) ontstaat een melancholisch effect. Dat is de blues.

Omdat elke mondharmonica in een bepaalde stemming staat, heb je voor elke toonsoort een andere nodig. zowel hele als halve noten. Waarmee je in ieder geval er 12 moet meenemen voor de hele majeur toonladder.

Dit is de Shure 520 DX, oftewel de “Green Bullet”. Gebaseerd op radiomicrofoons uit de jaren ’30. De microfoon bleek precies het juiste frequentiebereik te versterken voor de mondharmonica. Veel fabrikanten hebben hun eigen versie op de markt gebracht. Henk heeft een aantal verschillende exemplaren die allemaal weer anders klinken.

Henk gebruikt deze Dr. J Shadow Echo. Dr. J is een submerk van Yojo, een grote fabriek van effectapparaten. Deze Shadow levert net dat beetje meer op: door een slapback te gebruiken krijgt zijn sound een veel grotere diepte. Slapback is een zeer korte reflectie van het geluid. Alsof het tegen de achtermuur weerkaatst.

Tenslotte de amp van Henk die het geluid helemaal maakt zoals die zijn moet. Dit is een Guyatone Harmonica Amplifier HP-300A. Een klein, handzaam combo met grootste prestaties. De fabrikant heeft het geluid precies gemaakt voor een scheurend geluid. Dat dankzij twee 12AX7-buizen in de voorversterker. Met de GAIN knop is de hoeveelheid vervorming in te stellen.

Het zijn allemaal perfecte spullen voor een perfect resultaat. Kan iedereen daarom deze typische blues sound voortbrengen? Helaas! Er één onmisbare factor: dat is Henk zelf….

© Bluesville (laatste update: 12 januari 2021)

1750total visits,1visits today