De oorsprong van onze trommel ligt bij de oude legers. Om makkelijker te kunnen marcheren werd een trom geslagen. Duitsers worden niet voor niets vaak geassosieerd met de 4-kwartsmaat, waarop je lekker opschiet. Maar ook de Romeinen kenden de trommel al. Op galeischepen roeiden de slaven op tromgeroffel (zie: Asterix en de Romeinen).

Op het slagveld werd gevochten onder luid tromgeroffel. Dat was geen sinecure. De tegenstanders probeerden als eerste de trommelaars te raken opdat de vijand geen maat meer kon houden. Om goed op de trommel te kunnen slaan houdt deze jongeman zijn stok in zijn linkerhand haaks vast. Dit is de klassieke greep die je nog veel ziet bij Jazz- en Bluesdrummers.

De losse trommel in het leger werd steeds uitgebreider. Er kwamen steeds meer soorten bij. Elke muzikant speelde dan één bepaalde trommel. De kleine, hoger gestemde marstrommel werd gebruikt om het lawaai van de gevechten te overstemmen. Om de slag extra kracht te geven werd aan de onderkant een mat met snaren geboden. De geboorte van de snaredrum.

De verschillende trommels werden in vredestijd bij elkaar gebracht in een drumband. Dat is een groep met uitsluitend slaginstrumenten. Deze drumband (St. Elisabeth uit Bavel) heeft de trommels keurig op een rijtje. Inderdaad ziet dat er al uit als een draagbaar drumstel

Naast drumbands zijn er ook blaasorkesten als de fanfare. Daar ligt de nadruk sterk op de melodie en spelen de drums een ondergeschikte(re) rol. In de USA kwamen de Marching Bands” op. Daar werd de drumband met blazers aangevuld en met melodische instrumenten als de xylofoon en de marimba. In Brazilië werden de trommels steeds kleiner, dunner en hoger gestemd. In combinatie met zware bassdrums geeft dat een betoverend ritme.

Het oude Chinese spreekwoord zegt: succes heeft vele vaders. En zo is het ook met drummen. Velen hebben wel een of onderdeel bedacht, toegevoegd veranderd. Maar één man moeten we noemen: Buddy Rich. Hij werd The World’s Greatest Drummer genoemd vanwege zijn snelheid, agressie en souplesse. Hij was de zoon van twee Vaudeville-acteurs en op zijn 4e trad hij voor het eerst op met zijn drumkunsten. Eigenlijk geldt Rich als DE drummer die iedereen na hem heeft beïnvloed.

Elke drummer heeft een lange weg moeten afleggen voordat hij op zij zo ver is. Ook al doen dit soort boeken er lekker luchtig over, de onconfortabele waarheid is: lang niet iedereen kan het. Bij lange na niet. Het vereist namelijk een vermogen tot coördinatie: alle vier de ledematen moeten tegelijkertijd iets doen, maar niet hetzelfde. Het rechterbeen geeft het basisritme aan op de grote trom: de bassdrum. Dat is een grote trommel van 22 of 24″ rond (zeg zo’n 56 tot 61 cm). Deze is 24″

Het geluid van de bassdrum is laag, diep en vol. Maar het reikt niet zo heel erg ver. Vandaar dat deze trommel vaak wordt uitversterkt in een wat grotere zaal. Hier ▼ met een AKG microfoon:

In een fanfare slaat iemand heel hard met een klopper tegen het vel aan. Bij drummers gaat dat er toch iets subtieler aan toe. De klopper is verbonden aan een pedaal. Het mechaniek is de laatste jaren sterk verbeterd. Jan gebruikt een pedaal van DW (Drum Workshop).

Een tweede belangrijk onderdeel van het drumstel is de snaredrum. Die bevindt zich tussen de benen van de drummer. de toonhoogte van de snare wordt bepaald door de diepte van de ketel. Een erg dunnen snare wordt Piccolo genoemd. Een tweede factor is de mate waarin het vel wordt gespannen. Tenslotte maakt het aantal snaren in de mat onder de trommel deel uit van het soort geluid.

Schuin boven de bassdrum wordt een van de Tomtoms opgehangen. Meestal wordt de benodigde buis aan de bassdrum vastgemaakt. Standaard is één hangende Tom. In de loop der jaren is het aantal Tom’s flink toegenomen. Met de klok mee: Pearl bracht begin jaren ’80 de ‘eight brothers‘ uit: een serie van 8 (!) Tomtom’s. Tama had een serie lange pijpen bedacht die als Bongo’s klonken. Rotosound maakte trommels met een draairing die daarmee in toonhoogte konden worden versteld. Staccato maakte trommels als een saxofoon: met een uitlopende beker. Resultaat: knalhard! Geen van deze vindingen heeft een vaste plaats verworven.

De Floortom staat op (de naam zegt het al) de vloer. Hij is het laagst gestemd van alle trommels, net iets hoger dan de bassdrum. Ook hier heen inventieve drummers veranderingen bedacht in het oerontwerp. Er worden dan twee of drie Floortoms gebruikt. Om daar op te kunnen slaan moet de drummer zich gedeeltelijk omdraaien. Gelukkig kan de zitting van de drumkruk ook bewegen.

Terry Bozzio heeft de ultieme set (en heeft voldoende hulpkrachten o,m het voor hem te vervoeren en op te zetten):

Naast trommels bestaat een drumstel ook uit koperwerk: de bekkens. Ook hiervan is de oorsprong terug te leiden op Turkije. De firma Zildjan is gevestigd in Istanboel. Bekkens worden onder zeer hoge druk geperst uit koper en daarna bewerkt voor een specifieke sound. Bekende types zijn de Crash en de Ride. En de hi-hat. Dat zijn twee bekkens die op elkaar aan sluiten, maar met een voetpedaal te openen zijn. Net als een heer die zijn hoge hoed optilt als groet.

Bekkens bestaan er in veel soorten en maten, klanken, kleuren en prijsklassen. Hier een kleine selectie:

Voor het gemak slaan we exotische vormen als de gong, bellen, pijpen etc. maar even over. Want, er zijn belangrijker zaken: de stokken en andere voorwerpen die gebruikt kunnen worden om drumstellen te mishandelen.

Van boven naar beneden: brushes, knotsen, rode, zachte knotsen (pauk) zachte rods en kunststof brushes. Volgens de verkopers klinken ze allemaal anders.

Als je kijkt naar drumstokken, dan heb je de keuze uit verschillende houtsoorten, dikten en de vorm van de punt.

En tot slot het drumstel van Jan. Een echte Ludwig uit de USA:

551total visits,1visits today