Het instrument van de zanger of zangeres is diens stem. Vandaar dat er voor de solo-zang hoge eisen gesteld mogen (moeten) worden aan de kwaliteit van de hele keten van versterking. Jeannet stelt hoge eisen. Terecht.

Je ziet het nog vaak bij bands. Staat er voor een enorm bedrag aan spullen, zijn de gitaren van de allerhoogste kwaliteit en dan wordt er amper geld uitgetrokken voor een knappe zangmicrofoon. Verkijk je dan vooral niet op het merk. Shure brengt bijvoorbeeld “budget-modellen” op de markt die amper in staat zijn een stuk adequaat weer te geven.

Microfoons :

Het is in het dagelijks gebruik een AKG D5. Volgens Jeannet de perfecte combinatie van redelijke prijs en een goed geluid. En ze zijn super robuust, wat erg handig is als je er mee op pas moet. Ze heeft er altijd een paar mee in haar kofferbak.

Maar, wat is dat eigenlijk: een dynamische microfoon? In het schema hieronder wordt dat haarfijn uitgelegd.

(Voor gebruik van deze afbeelding hebben we toestemming gevraagd van BAX-Shop)

Voor het meer serieuze werk gebruikt Jeannet microfoons van het merk Beyerdynamic. Wellicht niet het allerbekendste merk, maar het is de keuze van mening (semi-) prof. Belangrijk: als je een geef je boel geld uitgeeft voor een microfoon, neem dan rustig de tijd om te vergelijken. En kies dan het merk en type dat je zelf het mooist vindt. Weet je het niet zeker? Maak opnames met je telefoon om thuis nog eens in alle rust af te luisteren.

De Beyerdynamic M88

Ook deze Beyerdynamic is een dynamisch microfoon. Groot pluspunt van deze microfoon ten opzichte van de AKG D5 is, is het dynamisch bereik. Hoe groter dat is, des te gevoeliger. Je hoort verschillen tussen hard en zacht veel beter. En dan is de microfoon ook nog eens veel minder gevoelig voor akoestische terugkoppeling: het berichte rondzingen.

Je hebt dynamische-, maar ook condensatormicrofoons. Die werken anders. Ze hebben namelijk stroom nodig. Vaak is dat 48 Volt. Die voeding wordt ook wel “Phantom Power’ genoemd. Ook dat wordt uitgelegd:

Ook hier weer met dank aan Bax-Shop voor de stilzwijgende toestemming om dit te publiceren.

Microfoons worden aangesloten met XLR-stekkers. Daar is over na gedacht: aan de kant van de microfoon moet de female stekker. De male dus in het mengpaneel.

Vanuit de zaal zie je er niks van, maar in het donker breek je je nek

Er zijn twee soorten microfoonkabels: de ongebalanceerde en de gebalanceerde. Bij de ongebalanceerde zijn twee van de drie kanalen aangesloten. Werkt perfect op elke dynamische microfoon. De gebalanceerde kabel heeft alle drie de kanalen aangesloten. Het extra kanaal is dan voor de 48v voeding. Onmisbaar bij condensatormicrofoons

Microfoonkabel is altijd voorzien van een gevlochten bescherming tegen storingen van buitenaf.

Jeannet heeft een aantal jaren geleden een zeer goede, professionele draadloze set van Beyerdynamic gekocht. Helaas is die frequentie door “Brussel” ingevorderd voor het gebruik van het mobiele 4G-netwerk. Gebruik is verboden vanwege de kans op het storen van draadloze netwerken.

Dat kan simpeler bedacht Jeannet. Zij koos daarom voor een digitaal systeem van Sennheiser. Een zender die achterin de microfoon gaat en een ontvanger die in de mengtafel verdwijnt in de microfooninput.

Mengpaneel :

Jeannet gebruikt een eenvoudige, maar erg goed klinkende Mackie ProFX12 V3 mengtafel. Nee, geen mixer: die gebruik je in de keuken. Er kunnen 7 microfoons op aangesloten worden en twee lijningangen. In de praktijk is dat voldoende: Jeannet zingt in kanaal 1, Allard, Michel, Ronald en Wim doen het koortje. De mondhamonica van Henk wordt met een snoertje vanuit zijn eigen versterker doorgelinkt naar de Mackie.

De nieuwe Mackie uit 2023

Luidsprekers :

Voor de zaalversterking gebruiken we ook Mackie. Deze speakers zijn eveneens in 2013 aangeschaft. Het was een overjarig model, maar dat maakt ons niet uit. Fabrikanten brengen om de haverklap nieuwe modellen uit, dus wat nu het huidige model is, is over twee jaar al weer achterhaald.

Deze Mackie luidspreker heeft een vermogen van 1.300 watt. Dat is verdeeld in twee stukken: 1.000 watt voor de 15″ speaker en 300 watt voor het hoog in de tweeter. Bijzonder is de scheidingsfrequentie: pas bij 2.200 Hz stopt de “woofer” en geeft de tonen over aan de tweeter. Dat betekent dat het hele bereik van de menselijke stem door de luidspreker wordt weergegeven, wat een natuurlijke sound geeft.

De Mackie Thump 12a

Bluesville gebruikt een iets kleiner model, de Mackie Thump 12a als monitor. Ook hiervan zijn er twee. Het verschil tussen de 15″ en de 12″ is dik 8 cm. Dat geeft een kleinere kast. Het versterkergedeelte is hetzelfde.

Bluesville kan ook beschikken over een uitgebreide set Line 6 PA-luidsprekers. Deze serie is een aantal jaren verkocht onder de naam ‘Stagesource’. Er zijn 4 maal L3s-speakers van 1.400 watt per stuk en twee maal L2s speakers van 800 watt per stuk. Dat levert 7.200 watt op. Dat is genoeg voor grote ruimten als een feesttent of buiten. Het totale vermogen kan nog worden verhoogd met de 4 Mackies van 1.300 watt per stuk. In totaal aan 12.400 watt worden ingezet. Is dat nodig? Ach, 1 of 2 keer per jaar. Maar als je voor een grote klus een installatie moet huren, dan moet er geld bij.

De hele familie StageSource bij elkaar

Lampen :

Qua belichting houden we het heel simpel. We hebben twee Beamz LED-bar’s (of is het barren?). Elk heeft 128 lampjes en die geven een heleboel licht. Er is ook een lightcommander bij (lichtregelaar), maar de laatste tijd gaan ze vooral op “auto”. En dat gaat ook prima.

In totaal 8 groepen van ieder 10 LEDS

Gitaren :

Jeannet heeft twee gitaren: een elektrische Squier en een semi-akoestische Godin 12-string. Vooral aan die laatste is ze erg gehecht. Ze heeft hem al ruim 20 jaar.

Squier Stratocaster in British Racing Green (maakt hem extra snel)
Café De Pilaren in Alkmaar in 2022

Squier is een dochtermerk van Fender. Oor-spronkelijk werden in Japan gebouwde Fenders van dit logo voorzien.

Godin is een Canadees gitaarmerk dat vooral bekend staat om haar akoestische gitaren die ook uitstekend versterkt kunnen worden. Gitaren met snaren van nylon of staal. Ook 12-snarige gitaren, basgitaren en Oud’s (van oorsprong Turks instrument). Inmiddels bouwt men ook elektrische gitaren. In een aantal modellen is een speciaal element ingebouwd om aan te sluiten op een gitaarsynthesizer.

Zo’n 12-snarige gitaar klinkt heel bijzonder. Ja, het is even een klusje om hem te stemmen, maar dat wordt je beloond met een zeer volle sound, die het erg goed doet in de blues. De gitaar van Jeannet is een iets ouder model dat nog geen in kleur gespoten kop heeft.

Biercafé De Bonte Koe in Purmerend op 10 december 2023

Na het optreden in Biercafé De Bonte Koe op 12 december 2023 is Bluesville uitgebreid met Allard, een tweede gitarist. Jeannet heeft zich daarom weer volledig op het zingen toegelegd. Een klein beetje jammer is dat wel.

Percussie :

Jeannet heeft een ruim assortiment aan percussie-instrumenten. Dat zijn ritme-ondersteunende instrumenten. Vaak weet je niet dat je ze hoort een ga ja ze pas missen als ze er niet zijn.

We dansen de samba-ballensamba, zong André van Duin ooit al. Officieel heten ze Maracas en ze zijn afkomstig uit Latijns-Amerika. Deze ▲ zijn helemaal echt. Gemaakt van gelooide runderhuid en gevuld met gepofte rijst. Onmisbaar in de blues sinds Bo Diddley er een centrale plaats voor inruimde.

Dit is een beatring en zeker geen tamboerijn. Die laatste heeft vaak maar één rij belletjes, lintje en vooral een bovenvel. De tamboerijn is verre familie van de Ierse Bodran. De beatring is bedacht om meer volume te kunnen veroorzaken. En dat lukt uitstekend.

Dit is een Kazoo. Het is eigenlijk een wat gestroomlijnde versie van een “kam met een vloeitje”. In de ronde holte zit een soort vloei dat het geluid een aparte sound geeft. Voor een hippie uit de jaren ’60 waren een hasjpijp en een Kazoo onmisbare onderdelen van de basisuitrusting. Jeannet gebruikt hem in een aantal nummers om een blaaspartij na te bootsen.

De naam geeft het al aan aan: dit ei geeft een geluid dat doet denken aan een ratelslang die voorbij komt. Geen geluid dat je dadelijks tegenkomt, maar toch.. als het er niet is, dan mis je het…

Kies hier voor het doorgaan op de gearpagina van:

Ronald , Henk , Wim , Michel

© Bluesville (Laatste update: 3 maart 2024)

1964total visits,1visits today