Is de term PA niet wat overdreven als je een leuke zanginstallatie bedoelt? Nou nee, want al vanaf het begin zijn er gedachten geweest wat er allemaal nodig zou zijn om een flink aantal mensen weg te blazen. Lees verder om te zien welk deel van die plannen in het water is gevallen. De meeste plannen hebben die neiging van nature.

Folder van de firma Lansing uit de serie Voice of the Theatre (plm 1950)

Een van de grondleggers van de geluidsversterking in grotere ruimtes is de firma Altec Lansing. Van oorsprong bedoeld voor de versterking van de sprekende film, maar al snel gebruikt voor alle vormen van theater versterking. We kennen dit merk ook goed onder de naam van een van de oprichters van de firma: James B. Lansing, oftewel JBL. Een andere grote speler vanaf het begin was Electro Voice.

Vlakbij Warmenhuizen ligt Krabbedam, een nog veel kleiner gehucht. Daar woonden Maggie McNeal en haar man Frans Smit. Na het succes van Mouth & McNeal hadden zij de McNeal Band opgericht. Veel opgetreden in binnen- en buitenland. Via via hoorden de leden van Kick dat zij hun geluidsinstallatie te koop gingen zetten voor een uiterst schappelijke prijs.

De Maggie McNeal Band met Frans Smit (helemaal rechts)

Onderdeel van de deal waren 4x Electro Voice Eliminators. Twee werden direct doorverkocht (want overkill). Bleef over een mooi setje met een Sunn-mengtafel, twee monitoren en drie eindversterkers van onduidelijke afkomst.

De eindversterkers voor de PA-speakers waren zo gammel, dan al na één optreden besloten werd deze te vervangen. Via een nieuwe muziekwinkel in Oudkarspel kon tegen inkoopprijs een Peavey CS 800 worden aangeschaft. Later hoorden we dat deze handelaar eigenlijk van plan was om ons een compleet Peavey PA te verkopen en dat dit een soort lokkertje was. Bij een optreden in De Speelwagen in Schagen werd het PA gedemonstreerd.

Zonder management, vooruitzicht op een aantal optredens etc. werd de aanschaf van heel veel nieuwe spullen als veel te riskant gezien.

27total visits,1visits today