Deze pagina bevat informatie de straattaal van vroeger. Waarschijnlijk is die van 2023 compleet anders. Maar daarover zingen wij niet. Deze pagina helpt je om de blues een beetje te leren begrijpen. Alle citaten worden gepubliceerd met toestemming van de:

___________

Hiermee is het ooit begonnen. Als je de blues had, dan zat je zwaar in de merode (Jiddische uitdrukking voor hetzelfde). De muziek was er veel langer. Het werd soms wel “racemusic”, waarmee muziek voor en door donkere mensen werd bedoeld.

_____________

Eerlijk is eerlijk. Little Walter schreef een flink aantal gave nummers. Dat hij verder een zuipschuit, schuinsmarcheerder en ruziemaker was… ach, dat vergeven we hem dan maar na 60 jaar…

____________

Etta James schreef het nummer. En dit was precies wat ze bedoelde te zeggen: eigenlijk ben je een enorme klootzak, maar ja… die ogen….

_________

Ooit betekende “Walkin’ The Dog” nog gewoon “de hond uitlaten (zie onder).Het werd allemaal anders toen mensen hun hond uitlieten in het park en mensen bespioneerden die in het openbaar de liefde bedreven. De volgende stap was dat ze gewoon meededen…

__________

Nooit gedacht dat het dit zou kunnen betekenen. Elmore James schreef inderdaad een laatste woord aan zijn ex-vriendin. Hij gaat weg uit Chicago en haar “vriend” mag zijn kamer hebben. En zijn laatste groot: Dust My Broom!

_________

Het zou natuurlijk hocus-pocus kunnen betekenen. En Pilatus-Pas zou dan de volgende logische stap zijn, maar nee hoor.

_________

Altijd gedacht dat een beetje occult was. En inderdaad heeft het met betovering te maken. I Got My Mojo Workin’, Baby!

_________

Elke vrouw voelt zich meteen prinses met een mooie parelketting. Of een adelijk dame. Maar dan wordt deze droom aan flarden geschoten door ZZ Top. Die band uit Texas maakt er dit van…

________

We schrijven 1970 en The Doors brengen hun Morrison Hotel uit. Daarop staat deze ode aan de roadhouse. Vaak een horecagelegenheid van bedenkelijk allooi. Maar dat zijn eigenlijk toch de leukste?

_________

Het was te verwachten dat deze term zijn oorsprong zou vinden bij het copuleren. Het lijkt erg veel “fuck” als dat met een stevige o wordt uitgesproken. Beetje op zijn Brits: “Fock off”.

___________

___________

In 1936 schreef en zong Memphis Minnie over haar favoriete “Rooster”. Willie Dixon zou in 1956 dat nummer als zelf bedacht uitbrengen als “Little Red Rooster”. Jatwerk, dus. Maar die Rooster…

_________

Te horen in een song uit 1959 (Walkin’ the dog): Silver buttons were down her back. Ook in andere nummers komt deze uitdrukking voor.

_________

Howlin’ Wolf zong over de “Smokestack Lightning”. Dat ging natuurlijk over het vuur dat ’s nachts uit de schoorsteen van voorbij rijdende stoomlocomotieven kwam. Zeg maar “met de vlam in de pijp”. Toch?

_

________

Nog een keer Howlin’ Wolf die in dit nummer van Willie Dixon zong over “could be a spoonful of coffee, a spoonful of tea”. In dit nummer kwamen er nog veel meer spullen voorbij die allemaal in de lepel hadden kunnen zitten…

_________

Tuurlijk, het gaat over het uitlaten van je hond. Toch? Zou kunnen, inderdaad maar ook heel wat anders.

Terug naar de homepage

© Bluesville & Urban Directionally (laatste update: 22 februari 2023)

34total visits,1visits today

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *