Volgens hondenkenners is een “Hound dog” een jachthond. En dan vooral het type met hangende oren. Het is toch moeilijk voorstelbaar dat bovenstaande droeftoeter een gevaarlijk dier zou kunnen zijn.

Mike Stoller en Jerry Lieber

Op 12 augustus 1952 vraagt bandleider en talentscout Johnny Otis aan de dan 19 jarige tekstschrijver Jerry Lieber en de even oude componist Mike Stoller of zij kennis willen maken met zijn protegé Willie Mae Thornton. Vanwege haar flinke omvang heeft zij de bijnaam “big mama”. Thornton heeft een platencontract bij Peacock Records. Haar eerste twee singles zijn geflopt en ze zoekt een hit.

Willie Mae “Big Mama” Thonton

De tekst werd geschreven in nauwe samenspraak met Willie Mae. Zij zocht een lied waarin zij vocaal heerlijk kon uithalen. En dat het liefst over een vrouw die haar lot in eigen hand neemt en haar onbetrouwbare vent de deur wijst. Een vent die alleen aan de deur komt als hij “trek” heeft en verder doet waar hij zijn in heeft. Volgens de overlevering was het klusje in 15 minuten geklaard. De tekst laat weinig aan de verbeelding over.

Ze kreeg $ 500 voor de opname. In die tijd was het niet de gewoonte om royalties te betalen. Zeker niet aan gekleurde artiesten. En dat maakte een behoorlijk verschil, want van Hound dog werden maar liefst 2 miljoen exemplaren verkocht. En dat waren allemaal 78 rpm platen. Die grote van bakeliet.

De originele versie uit 1952

Op de plaat wordt ook Johnnie Otis als componist vermeld. Waarschijnlijk omdat hij Willie May in contact had gebracht met Leiber/Stoller (zoals het duo vanaf dat moment genoemd werd).

Kenmerkende foto van Willie Mae ‘Big Mama’ Thornton

In de jaren 50 was het volkomen normaal dat blanke artiesten een eigen versie uitbrachten van hits van zwarte artiesten. De muziek werd meer gestroomlijnd, maar het waren vooral de teksten die er aan moesten geloven. Het puriteinse deel van de USA wilde niets te maken hebben met al die smerigheid uit de Rhythm & Blues.

Elvis Presley bracht in 1956 zijn versie uit van Hound Dog. De tekst was behoorlijk aangepast. Het werd zijn grootste hit tot dan toe. Tekstschrijver Jerry Lieber was boos: “wat doet dat konijn in het lied? Heeft Elvis de originele tekst dan niet begrepen?” Elvis verkocht 10 miljoen exemplaren.

Opvallend detail is dat Johnnie Otis niet langer als mede-auteur wordt opgevoerd. Dat heeft hem natuurlijk een hoop geld gekost. Er wordt niemand opgevoerd als schrijver van de gewijzigde tekst, zodat het lijkt dat ook Leiber/Stoller daar verantwoordelijk voor waren.

Willie Mae Thornton stierf op 25 juli 1984 aan een levercirrose. Ze werd maar 57 jaar. Na haar overlijden werd ze alsnog toegelaten tot de Blues Hall Of Fame. Een regelrechte schande, want dat had natuurlijk bij leven gemoeten.

Onlangs werd een T-shirt op de markt gebracht met daarop het label van de originele versie van Hound Dog. Om nog maar eens te benadrukken dat het toch echt Big Mama Thornton was die het origineel op de plaat had gezet.

Uiteraard speelt Bluesville het origineel (wel in een eigen bewerking). Zo klonk het in de studie anno 1952:

Big Mama Thornton – Hound Dog (1956)

Omdat in 1962 een hele groep bluesartiesten een tournee deed in de UK, nam Willie Mae het nummer nog een keer op. Dit keer in stereo. Luister, zoek het verschil en kleur de plaatjes.

Big Mama Thornton – Hound Dog (1962)
Om terug te gaan naar nummers klik je hier.
Om terug naar af te gaan klik je hier

© 2024 Bluesville (laatste update: 18 februari 2024)

37total visits,2visits today