Dat is een Hi Heel Sneaker. Het onderwerp van een nummer dat Tommy Tucker in 1964 opnam. Het nummer gaat over een meneer die zijn liefje aanraadt deze schoenen aan te trekken, want zij gaan uit en ja, stel je voor dat er iets gebeurt, dan kunnen ze beiden lekker hard rennen.

Een tweede attribuut dat zeker niet mag ontbreken is de “wighat”. Dat is een cap met een haarstukje er aan vast. Ook dat is handig als je je snel uit de voeten wilt maken en iemand je haar vast pakt. Die houdt dan dit ding in zijn of haar handen.

Tot slot horen ook ook bokshandschoenen tot de uitrusting. Intussen vraag je in alle redelijkheid af waar die twee naar toe gaan. Een rode jurk, sneakers met een hoge hak, een baseballcap met pruik en bokshandschoenen. Gaan ze een bank overvallen of zo? Of lekker stappen in een erg ruige buurt?

Wie was deze Tommy Tucker die dit nummer opnam voor het Checker label (het Rock ’n Roll-sublabel van Chess)? Hij was een muzikant uit het zuiden van de USA die al jaren zonder veel succes aan de weg timmerde.

En dan was Tommy Tucker niet eens zijn echte naam. Hij is geboren als Robert Higgenbotham op 5 maart 1933 in Newark (New Jersey). Hij was de vijfde van in totaal elf kinderen. In 1941 begon hij met pianolessen om zich aan te sluiten bij diverse orkesten. Al in 1951 zat hij in de huisband van de Farm Dell Club in Dayton (Ohio). Ze begeleidden bluesgrootheden als Little Walter, Billie Holliday, Little Willie John en Amos Milburn.

Het door hem geschreven Hi Heel Sneakers werd een joekel van een hit. Het bereikte nummer 11 in de Billboard Hot 100. In de UK werd een 23e plaats bereikt. Helaas voor hem was dit zijn enige hit, waardoor hij de status van “One Hit Wonder” kreeg. Net ls zoveel anderen. Een oud gezegde in de popmuziek is: niet het scoren van een grote hit is het allermoeilijkste. Dat is het maken van een minstens zo succesvolle opvolger…”.

Tommy Tucker – Hi Heel Sneakers (1964)

Niet alleen een hitnotering, maar vooral ook de erkenning van het nummer als bluesclassic zal Robert bijzonder veel goed hebben gedaan.

Hij was pas 48 toen hij in 1982 overleed in het College Hospital in Newark (NJ). De doodsoorzaak was het inhaleren van tetrachloormetaan (kort: Tetra) bij het leggen van een nieuwe vloer in zijn huis. Tetra is uitermate giftig en volledig ongeschikt voor gebruik binnenshuis.

Zijn in 1958 geboren dochter Teeny Tucker heeft duidelijk de muzikale genen van haar vader geërfd. Zij is ook al jaren muzikaal actief met haar eigen band.

Maar dat is niet het einde van het verhaal. Al in 1964 hebben de Rolling Stones het nummer op hun setlist staan. Op 18 april 1964 wordt een opname gemaakt in de Saturday Club. Alle opnames verschijnen op 1 december 2017 op de CD ‘On Air’. Dat is geen bootleg, maar een officiële uitgave.

The Rolling Stones – Hi Heel Sneakers (Live) (1964)

Ook Elvis waagt zich aan een coverversie. Hij neemt deze op in 1967 en dat wordt uitgebracht als achterkant van de single ‘Guitar Man’.

Elvis Presley – Hi Heel Sneakers (1967) (Remastered 1993)

Een flink aantal coverversies later zijn we aangekomen in 2010. Paul McCartney neemt een live-versie op voor de plaat Unplugged (The Official Bootleg Version).

Paul Mc Cartney – Hi Heel Sneakers (live) (2010)

George Thorogood and his Destroyers nemen de plaat ‘2120 South Michigan Avenue’ op in 2011. De hoes wordt zo uitgevoerd dat het erg lijkt op de papieren verpakking waarin 78 rpm platen in de jaren ’50 werden verpakt.

Voor de liefhebbers: dat is het oude adres van de Chess studio’s in Chicago waar Thorogood de plaat opneemt. Hi Heel Sneakers staat wel ook op. De sologitaar op dit nummer wordt bespeeld door gastgitarist Buddy Guy. Op deze versie hebben wij onze eigen uitvoering gebaseerd.

George Thorogood and His Destroyers feat. Buddy Guy – Hi Heel Sneakers (2001)

© 2024 Bluesville (Laatste update: 14 februari 2024)

30total visits,1visits today