Michel is sind 22 augustus 2020 de drummer van Bluesville. Je kunt daarmee gerust aannemen dat hij door zijn proeftijd is heen gekomen.
Lijken alle drumstellen op elkaar? Ja, zal de buitenstaander beamen. Net als elektrische gitaren behoorlijk op elkaar lijken. Wat te denken van micro- en saxofoons? Goed, punt is duidelijk. Het ene drumstel is het andere niet. Dat komt de overzichtelijkheid niet ten goede.
In onderstaande tekening wordt duidelijk gemaakt welk onderdeel van het drumstel welke sound voortbrengt. Belangrijk om te weten.
De basis van de ketel van de trommel is hout. Natuurlijk geen massief blok, want dat is niet te tillen en het klinkt voor geen meter. Een boom wordt omgezaagd, daarna ook in de lengte. Dan krijg je een mooie vlakke plaat hout. Met een dunne zaag wordt een nog dunner laagje hout afgesneden. Een mooie reep fineer. Bij voorkeur is dat reepje van een erg mooie, dure houtsoort.
Naast echt hout kan je er als drummer voor kiezen om de keter te laten afwerken in een bepaalde finish. De meeste muzikanten zouden nog niet dood willen worden gevonden achter zo’n set, maar ja. De consument bepaalt. Helaas ook in dit geval.
Was erg populair in de jaren ’60 en om zeer logische redenen is dat helemaal uit de catalogi ver-dwenen. Tot nu. Er zijn weer fabrikanten die begonnen zijn met het produceren van sparkle toplagen. Het gaat dan oom zeer kleine stukjes glas die op een gekleurde achtergrond worden vastgelijmd. Beschermlaag van blanke lak er overheen en klaar is dit monsterlijke geheel.
De diepte die de toon van de trommel voortbrengt hangt af van de diameter van het vel. Die wordt altijd in inches gemeten. Wil je omrekenen? Een inch is 2,54 cm. (Het teken voor de inch = “). Voor het volume van de trommel is de diepte van de ketel verantwoordelijk.
De meeste drumstellen hebben een bassdrum van 20″ of 22″ in diameter. De diepte kan verschillen. Er is een trend dat de bassdrums steeds dieper worden. Dit is extreem.
Wat helaas door sommige nummers wordt vergeten is dat een mooi groot drumstel de nodige ruimte inneemt. En dat bij een klein oppervlakte qua podium de overige bandleden daar fors op moeten inleveren. Die lange bassdrum in de foto hierboven steekt al snel zo’n 90 cm uit. Die ruimte moet je wel hebben. Beter gezegd: die ruimte moeten je medebandleden je wel gunnen.
Tijd voor de lezersvraag. Wie herkent dit kleine, maar o zo handige gebruiksvoorwerp?
Opvallend is dat onder de goede inzenders relatief weinig drummers zitten. En toch is het een stemsleutel om de vellen van een drumstel te stemmen. Echt, kan dat? Ja hoor, dat kan echt. En als je dan tot aan het stemmen vergeet de ondervellen niet. Die vervullen namelijk een veel belangrijker rol in de stemming van de trommel dan je zou verwachten.
En toch.. er is een flink aantal drummers dat het stemmen overslaat om er vervolgens de ongewenste tonen met tape te lijf te gaan. En uiteindelijk werkt deze oplossing wel. Want behalve de ongewenste, haal je met een dikke plak tape ook de gewenste tonen vrijwel volledig wel. En dat kan natuurlijk niet helemaal de bedoeling zijn.
Mapex is een merk van het Taiwanese KHS Musical Instruments. Het bouwt vanaf 1951 slagwerken en is daarbij een van de grootste fabrikanten ter wereld. Vanaf 1969 voeren ze de naam Mapex.
Het is natuurlijk nu nog toekomstmuziek, maar kijk niet gek op als Michel binnen niet al te lange tijd met een geheel electronisch drumstel aan komt bij optredens. Dit is een DDrum en die is al in het bezit van spullenbaas Ronald. Wordt vervolgd.
Maar wat wel? In de jaren ’70 werden wasmiddelen verkocht in grote trompetvormige kartonnen. Tot de ARBO-regeling voor huisvrouwen in werking trad werden de verpakkingen snel kleiner. Michel was er in ieder geval op tijd bij om daaruit zijn eerste drumstel samen te stellen.
Hij is reuze in zijn nopjes met zijn rode rakker.. ▼
Michel en zijn Mapex frontaal in beeld..
Maar… wat is dat eigenlijk voor merk, dat Mapex? En is het wat?
© 2021 Bluesville (laatste update: 10 mei 2023)
1063total visits,1visits today