Henk’s herinneringen..

Geboren in 1940 heeft Henk het allemaal voorbij zien komen. In Nederland gebeurd het wellicht wat later, maar de rock ’n roll is er plotseling in 1956. In de film Blackboard Jungle treden Bill Haley And His Comets op: Rock Around The Clock. Well it’s one, two, three o’ clock, four ‘o clock Rock, five, six, seven o’clock, eight ‘o clock Rock…

Een neutrale hoes zodat alle kopers zich zelf een beeld kunnen vormen van de band

Op je 16e is het natuurlijk gigantisch spannend om mee te maken. Je kunt het bijna aanraken: er hangt iets in de lucht. Later zullen ze dat “The Winds of Change” noemen. Henk heeft daarbij het voorrecht om in Amsterdam geboren en getogen te zijn. Want daar gebeurd ‘het”. Henk’s belangstelling verlegt zich naar de “modern jazz”. Hij komt vooral in “Sheherazade”, waar de nieuwste ontwikkelingen te volgen zijn. Denk bijvoorbeeld aan Rita Reijs en het Pim Jacobs Trio.

Foto: Eddy Posthuma de Boer

Ook de Cotton Club aan het Amsterdamse Nieuwmarkt is een plek waar de moderne swing gehoord wordt. Daar treden ook veel buitenlandse, lees: gekleurde, artiesten op.

Foto: Ed van der Elsken

In de loop van de jaren ’60 veranderd Henk’s smaak weer. Hij maakt kennis met de blues. Die muzieksoort wordt hier bekend via de Engelse “beatbands”, die originele nummers op hun eigen manier vertolken. In die muziek speelt de mondharmonica een belangrijke rol. En dat is het instrument waar Henk zich enorm toe aangetrokken voelt.

Een bluesharp in G -stemming

Het lijkt allemaal heel simpel, maar al snel komt Henk er achter dat het allemaal lastiger is als het er uit ziet. Hij laat zich niet uit het veld slaan. Stug doorgaan met oefenen is de enige optie om het instrument onder de knie te krijgen. Daarnaast sport Henk veel en vaak. Daardoor heeft hij de luchtverplaatsing van een stoomlocomotief.

En hoe gaat het dan? Na verloop van tijd ontmoet je gelijkgestemden. En via via ga je eens mee doen met een jamsessie. En dan word je gevraagd voor een volgende. Op deze manier kan Henk zijn blik steeds meer richten op de door hem zo geliefde Chicagoblues. Soms zijn er ook bandjes, soms zelfs met een paar optredens. Nooit met een blijvend resultaat.

Dat is Henk: met mondharmonica en snor

Hij verwacht het eigenlijk niet meer, maar hij krijgt een berichtje van Ronald of hij wil meedoen met een nieuw te starten bluesband. En dat is Bluesville, inmiddels alweer bijna 5 jaar lang!

Henk noemt een aantal muzikanten als zijn grote voorbeeld:

James Cotton

Geboren op 1juli 1935 in de stad Tunica, Mississippi. Hij begon mondharmonica te spelen nadat hij Sonny Boy Williamson II had gehoord. Hij was toen 9 jaar. Op zijn 15e speelde James al voor een radioshow.

Via Sam Philips van SUN-records kwam hij in contact met Muddy Waters. In 1954 verving hij Little Walter in diens band. Hij bleef dat doen tot 1967.

Hij overleed op 16 maart 2017.

◀︎ Little Walter

Geboren op 1 mei 1930 in Marksville, Louisiana. Vernieuwer van de blues op harmonica.

Deze man is zo belangrijk geweest dat hij zijn eigen pagina heeft (Under Construction)/

Overleden in Chicago op 15 februari 1968.

Kim Wilson

Geboren in Detroit, Michigan op 6 januari 1951. Kreeg eind jaren ’60 de blues in het vizier. Speelde met Muddy Waters, Eddie Taylor, Albert Collins en vele anderen.

Richtte in 1976 de Fabulous Thunderbird op.

◀︎ Steve “West” Weston

De jongste loot aan de stam van de harmonicaspelers. Komt als enige niet uit de USA, maar uit Engeland. Werd beïnvloed door Dr. Feelgood.

Speelde in Trickbag, Dexter Shaw And The Wolftones en zijn eigen band. Speelt heden ten dage met Mud Morganfield, de oudste zoon van Muddy Waters.

Paul Butterfield

Geboren op 17 december 1942 in Chicago, Illiois. Wordt gezien als een van de meest innovatieve bluesmuzikanten in de USA. Zijn stijl is gebaseerd op de muziek van Muddy Waters.

Stond met zijn Paul Butterfield Blues Band op zowel Monterey als Woodstock.

Overleden op 4 mei 1987 in Hollywood.

◀︎ Charlie Musselwhite

Geboren op 31 januari 1944 in Koscuisko, Mississippi. Geboren uit blanke ouders, maar zou van moeders kant waarschijnlijk ook een Cherokee afkomst hebben.

Beide ouders zeer muzikaal. Verhuisde op zijn 3e naar Memphis, Tennessee en maakte daar de geboorte van de Rock ’n Roll mee.

Hij heeft een wild leven geleid. Volgens de overlevering is de persoon van Elwood Blues (Dan Akyroyd) op Charlie gebaseerd.

© Henk Wagenaar/Bluesville (Laatste update: 15 december 2021)

441total visits,1visits today