De Oldsmobile Rocket 88 is een auto. Maar niet zo maar eentje. Het is de eerste Amerikaanse Muscle Car: een normale burgermansauto zonder uiterlijke opsmuk, maar met een beest van een V8 motor onder de motorkap.

Met deze auto werd een complete hype gelanceerd. Heel veel jongeren wilden ook zo’n auto. De Oldsmobile kwam in 1949 op de markt en binnen twee jaar hadden Ford en Chrysler ook hun Muscle Cars in de showroom.

In 1951 kwam de single Rocket 88 uit. Een duidelijke lofzang op de automobiel. Het nummer was een “Chess Recording”, maar kwam uit op het nieuwe Sun records. En daar gebeurden vreemde dingen met de opname. Inderdaad Jackie Brenston was de zanger op de plaat, maar het nummer was geschreven door Ike Turner en de band op de plaat was gewoon de Kings of Rhythm, de vaste band van Ike Turner.

Dit is de oorspronkelijke versie:

Jackie Brenton And The Delta Cats : Rocket 88 (1951)

Het nummer werd een knaller van een hit. Het bereikte de #1 plaats in Billboards Rhythm & Blues 100. Door veel “kenners” van de popmuziek wordt dit de eerste “Rock and Roll” hit genoemd. Maar dat was natuurlijk jaren later, want de term Rock and Roll moest nog worden uitgevonden. Wil je het hele verhaal lezen over dit nummer? Kijk dan op de pagina van Ike Turner.

Bernard Allison: Rocket 88 (2006)

Naast het origineel hebben wij ons laten inspireren door de uitvoering van Bernard Allison uit 2006. Die uitvoering past meer bij de sound van Bluesville. Vonden wij in ieder geval. Bovendien hebben we geen pianist(e).Dat scheelt ook.

Ga terug naar AF. Ontvang geen € 200

© Bluesville 2024 (Laatste update: 8 februari 2024)

47total visits,1visits today