Dit is de pagina over de muzikale activiteiten van Allard Schaap, ritmegitarist van Bluesville. Hij heeft een lange weg afgelegd. Helemaal van de Punk via Nederlandstalig naar de Blues……

Allard is helemaal weg van EKO-guitars. Dat merk is in 1959 opgericht in Recanati, Italië. Dat is een erg mooi stuk van het land. gelegen aan de Adriatische Zee. Tot zover de toeristische informatie.

Sinds 1959…

EKO werd in de jaren zestig vooral bekend om zijn Ranger-modellen. Een betaalbare western gitaar, die op de website van fetishguitar ‘de meest succesvolle Europese gitaar ooit’ wordt genoemd.

Een 12-snarige Ranger met element uit 1964

Je kunt meer te weten komen over de gitaren van Allard op zijn (binnenkort te verschijnende) gearpage. Daar staat ook meer over zijn bijzondere versterker van 1 watt.

Crisis in de sneeuw (Foto © Marius Dussel)

Rond 1976 gaan vier jongemannen uit Stadskanaal muziek met elkaar maken. Ze hebben al snel een naam bedacht: Crisis. De leden:

  • Marius Dussel – bas
  • Allard Schaap – gitaar
  • Ron Karseboom – drums
  • Harmen Schaap – gitaar
Het eerste optreden van Crisis in januari 1977 (© Marius Dussel)

Crisis speelt weinig eigen nummers, maar spcialiseert zich in Covers van de Engelse ‘pubrockers’ Dr. Feelgood. In het thuisland was deze band meegelift op de opkomende “punk’ stroming, maar had daar qua muziek bitter weinig mee te maken.

Dr. Feelgood – She does it right (1976)

Na een tweede optreden volgt een derde. Natuurlijk is dat vaker het geval, maar dat derde optreden was buitengewoon memorabel. Het vond plaats op 19 maart 1977 in Bar-Dancing De Kienstobbe in 2e Exloërmond.

Er kwamen dus maar twee bands uit de USA en eigenlijk wareen ze geen van allen punk, maar ach..

Crisis speelt als supportact van drie andere opkomende namen uit de nieuwe muziekstroom: Wayne County uit de USA en Cherry Vanilla en The Police uit de UK.

Eerste single

Wayne County & The Electric Chairs was een opvallende act. Zanger Wayne Rogers was open in het feit dat hij een transseksueel was. Na de nodige operaties zou hij Jayne County worden. Het was USA-punk, die tegelijkertijd opkwam als de Engelse, maar had daar eigenlijk weinig mee van doen. Het was eigenlijk harde rock met zeer theatrale uitdossingen. Bands als The New York Dolls, The Heartbreakers Pop & THe Stooges en ook Blondie en The Ramones vielen onder deze noemer.

Sniffin’ Glue was hét Engelse Punkblad. Dit is het nummer van maart 1977

Cherry Vanilla is geboren in New York en maakt als actrice en performer deel uit van de markante groep rond Andy Warhol in diens Factory. Lou Reed & The Velvet Underground zijn daar de huisband. Cherry maakt kennis met David Bowie en verhuist in zijn kielzog naar Engeland. Daar ontpopt zij zich als zangeres in een punkband, die qua muziek dicht bij Blondie blijft. Cherry is duidelijk geen punk, maar speelt die rol met verve. Na haar muzikale avontuur start zij de eerste commerciële telefoonsexlijn van de UK.

85total visits,1visits today