Alles wat je over een rivier weten wil (en wat liever niet)

De Mississippi is als een centrale lijn die dwars door de Verenigde Staten. Zeker voor het ontstaan van bepaalde muzieksoorten zijn de rivier en de aanpalende steden van groot belang geweest. Deze pagina gaat over topgrafie, politiek, wegen, boten en treinen. Is de informatie nuttig? Wel als je graag Triviant speelt.

Voor het goede begrip zijn grote staten link en rechts wit gehouden

Mississippi is zowel de naam van de rivier als van de staat. De bijnaam van de staat is de Magnolia State en de afkorting daarvan is MS. Het is gebruikelijk in de USA om bij elke plaats ook de staat te vermelden, omdat er best verderop nog een stad kan liggen met zo’n naam. Dus: New York, New York betekent dus de stad in de gelijknamige staat. Weer wat geleerd.

De officiële vlag van de staat Mississippi

Nog maar wat gegevens. De hoofdstad van de staat is Jackson. Het heeft een oppervlakte van 125.646 km2. en heeft ongeveer 3 miljoen inwoners. Dat zijn er 24,5 per km2. Ter vergelijking: Nederland heeft 41.850 km2 met 17,5 miljoen inwoners.

Leon Redbone – Mississippi Delta Blues (1974)

Tijd om een groot misverstand uit de wereld te helpen.. De Mississippi Delta ligt niet aan zee, maar midden in de rivier. Op onderstaand kaartje zie je de rivier links lopen en alle aftakkingen aan de rechterkant daarvan.

De rivier is niet overal even goed bevaarbaar. Dat hebben meerdere rivieren in de wereld. Vrijwel overal waar daar sprake van is kiest men voor dezelfde oplossing: de radarboot. Dat is een zeer brede, ondiepe boot net aandrijving via raderen. Op de Mississippi zie je vooral boten met een groot radar aan de achterkant.

8total visits,1visits today