De vader, de zoon en de heilige bandrecorder

John Avery Lomax wordt op 23 september 1867 geboren Holmes Country, MS. Die plek ligt in de Mississippi Delta met links de Yazoo-rivier en rechts de Big Black River.

Holmes County ligt niet alleen midden in de Delta, maar ook midden in de katoenplantages. En daarmee ook midden in de strijd rond het ouden van slaven, die tot de Burgeroorlog leidt.

Volgens de Volkstelling van 1860 telt Holmes County 5.806 blanken, 10 “free colored” en 11.975 slaven. Kille cijfers waar je anno nu toch stil van wordt.

De doos van een bordspel over de grote trektocht Westwaarts

De familie Lomax komt vanuit uit Engeland, trekt een tijd mee met de ossenwagons en ze vestigen zich in Rockingham County in “de kolonie van North Carolina” (op dat moment nog geen staat). Zij maken deel uit van een grote groep “landverhuizers” die hun toekomst zien in de nieuwe wereld.

In het Nederlands worden ze ook wel huifkarren genoemd

Zijn vader (opa Lomax) bewerkt zijn stukje land van 0.74 km2. Daarom runderen, katoen en koren. Hij stukje lang ligt pal naast een “trail”, de route die koeien nemen om van de weiden naar de treinen te gaan voor de slacht. De koeien worden in de gaten gehouden door de menners, die in de volksmond als snel de ‘cowboys’ gaan heten. John A. hoort in zijn jeugd erg veel liedjes die worden gezongen door de langstrekkende cow-boys.

Amerikaanse cowboy rond 1870

Als John 9 jaar is komt de voormalige tot slaaf gemaakte Blythe op de boerderij werken. Er groeit een innige vriendschap tussen Blythe en John. John leert de analfabeet Blyth lezen en schrijven. Omgekeerd leert John erg veel over de cultuur van de tot slaaf gemaakten met liedjes als ‘Big Yam Potatoes on a Sandy Land” en het dansen van de Juba (ook wel Hambone genoemd). Deze dans is door Blyth’s voorouders meegenomen vanuit Congo naar Charleston, South Caroline. John geeft later aan dat deze vriendschap zijn leven blijvend heeft gevormd. Als Blythe 21 jaar is vertrekt hij met zijn spaargeld de wijde wereld in. John hoort nooit meer iets van hem. Bij zijn latere reizen in het zuiden doet hij vaak navraag. Hij krijgt te horen dat Blyth waarschijnlijk vermoord is.

Weatherford Square in Wetherford anno 1884

Toen John 21 jaar was geworden verviel zijn wettelijke plicht om zijn vaders boerderij te blijven werken. Om te kunnen doorleren verkocht John tevens zijn favoriete pony. Met succes. In 1888 studeert hij af als bevoegd docent. Hij gaar werken op het Weatherford College In Weatherford, een stad in opbouw in het snel groeiende Texas. De foto’s uit die tijd geven een beeld dat wij herkennen als ‘het wilde westen’. Tussen 1891 en 1894 gaf hij in de zomervakantie ook les aan het Chatauqua Institute in Poughkeepsie, New York. Dat was een van de eerste instituten ter wereld die zit ging bezighouden met het geven van onderwijs aan volwassen. Later werd Bonnie Raitt in Poukeepsie geboren. Ook toen als was de stad een oase van cultuur in de USA.

33total visits,1visits today