Ronald is op zijn 16e bas gaan spelen. Niet geheel vrijwillig: zijn bandmaatjes vonden het beter voor iedereen als hij de ontstane vacature op de lage snaren zou invullen. Met de kennis van nu kan je zeggen: ze hebben gelijk gehad. In zijn lange muzikale leven heeft hij giga veel bassen gehad, want “je kunt een bas niet testen in de winkel. Dat moet op het podium”

Die grap is behoorlijk bad, man….

Opvallend is dat Ronald steeds weer terugkomt bij een ontwerp van Leo Fender en George Fullerton. Niet de Fender Precision Bass, maar de evolutie daarvan: bassen van G&L (wat staat voor George & Leo).

Bas nummer 1 is een M-2500 Custom uit 2018. Het is een doorontwikkeling van de veel bekendere L-2500. Andere elementen, 18v elektronica en erg fraaie afwerking maakten het tot een begeerlijk, maar prijzig instrument. Ronald heeft deze weten te scoren in de USA. Zelf importeren uit een land buiten de EU is goed te doen, maar wat komen daar een kosten bij. Verzekerd vervoer, invoeringskosten, BTW en “administratiekosten”. Afijn, de bas is het meer dan waard en is direct bas #1 geworden.

LaBella White Nylon Copper strings

De snaren zijn eveneens uit de USA gekomen. De 5-snarige versie wordt hier simpelweg niet geleverd. Het zijn LaBella White Nylon/Copper. Een stevige kern van gevlochten koper dat wordt omhuld door een dun laagje doorzichtig nylon. Snaren klinken echt helemaal waanzinnig.

Bas nummer 2 is deze L-5500 uit 1993. De body is iets kleiner dan de L-2500, terwijl de hals dunner is. Het grote verschil zit in de actieve electronica. Die is van EMG. Ook de regelaars zijn anders dan de standaard G&L: een mastervolume, een balans tussen beide elementen en een gestapelde bas/treble potmeter. Dat is standaard bij de EMG-set. Door een begaafde technicus bij Kaufman in Alphen aan de Rijn is de electronica opgewaardeerd naar 18V. Dan werken de EMG’s optimaal. En dat is te horen. De bas geeft een heerlijke ronk.

Ontworpen doorJonas Hellborg die ook een versterker voor Warwick bedacht

De ronk wordt mede in de wereld geholpen door de snaren van het Italiaanse Dogal. De Zweedse bassist Jonas Hellborg ontwierp een snaar met een geheel andere kern. Hierdoor is de snarenspanning extra laag. Dat maakt het spelen aanzienlijk minder vermoeiend. Ook zouden deze snaren langer moeten meegaan, wat ook wel mag van snaren die € 99 per set kosten.

Bas nummer 3 is de L-2500 uit 2018. Dat is een zogenaamd ‘Build To Order’ exemplaar. Dat wil zeggen dat de eerste eigenaar de bas bij de fabriek bestelde en koos voor afwijkende electronica, een fraaie binding, maar vooral een erg mooie kwartiergezaagde hals van eerste klas maple (esdoorn). De L-2500 heeft diverse klanken van diepe warme tonen tot een compacte plop als zijn 50-jaar oudere neef, de beroemde Precision Bass.

Ze blijven knallen: Hi-Beams van DR Strings

Bas nummer 4 is begin 2024 aan de collectie toegevoegd. Uiteraard is het een G&L en wederom is het een M-2500. Maar dan eentje in de Natural uitvoering. De toets is ook andres: geen maple, maar palissander. Deze bas klinkt als een mobiele hei-installatie.

Op de bas zijn D’Addario Pro Steels gezet. Die passen erg goed bij het geluid van de bas zelf. Ze zijn niet voorzien van een coating op zo. Zie klinken erg helder en dat is erg mooi in combinatie van de GRBass set.

Ned Steinberger was de bedenker van de Headless Bass begin jaren 80. Van die gekke kleine dingen zonder kop en stemschroeven. Bassen waren van fiberglas en super licht. Steinberger verkocht zijn firma (en het gebruik van zijn naam) in de jaren ’90 aan Gibson, die er erg weinig mee deed.

,

Maar: Ned heeft nog zo veel ideeën, dus richt hij een nieuw bedrijf op: NS Design. Een van zijn geesteskinderen is deze EUB (Electric Upright Bass). Ronald heeft een 5-snarig exemplaar sinds januari 2023. Geluid is schitterend, maar het is wel stevig oefenen. Inmiddels wordt de NS-bass volop gebruikt tijdens optredens, vooral tijdens de wat rustiger nummers waar de zingende toon geheel tot zijn recht komt.

10 december 2023 in Biercafé De Bonte Koe in Purmerend

Bas #6 is een akoestische Michel Kelly, een Amerikaans bedrijf dat haar instrumenten laat bouwen in Zuid Korea. Erg fraai is de inleg in de toets. Ook het geluid is indrukwekkend, dankzij de grote klankkast. Het ingebouwde Fishman-systeem versterkt het signaal prima, maar dan er is wel een afdekking van het klankgat noodzakelijk. Anders zingt hij erg snel rond.

De Akoestische bas is voorzien van Zwarte Nylon Snaren met een metalen kern. Deze klinken echt alsof je in de jaren ’50 bent. Wat ook wel klopt, want toen maakte LaBella ook al snaren. Op een flink aantal Rockabilly contrabassen zaten deze snaren.

Basversterkers :

GRBass – Pure Sound

Ronald is 2024 begonnen met een compleet nieuwe set. Waarom? Simpel: gewichtsbesparing. Naarmate het aantal optredens groeit, merk je dat veel apparatuur loodzwaar is. Het Italiaanse GR-bass heeft nu een systeem ontworpen dat uit superlicht fiberglas is gemaakt. En dat scheelt enorm, terwijl het geluid er niet op achteruit is gegaan.

Om met de versterker te beginnen: dat is de 800 Dual. Er zitten twee kanalen die vrijwel identiek zijn. Waarom dan twee kanalen? Simpel: op kanaal 1 staat de NS-bass en op kanaal 2 de G&L M-2500. Beide instrumenten hebben een eigen klankkleur, waar het betreffende kanaal op is ingesteld. Er is een tuner aan boord die ook ingesteld kan worden als piekmeter die de sterkte van het ingangssignaal weergeeft. Deze versterker weegt slechts 2.4 kg en levert 800 watt aan 4 Ω of 400 watt bij 8 Ω.

GRbass AT 210

De “bovenste” luidsprekerkast heeft twee luidsprekers van 10″ plus een regelbare tweeter. Het formaat is bescheiden (52x52x48cm), de belastbaarheid is 600 watt, de weerstand is 8 Ω, het frequentiebereik 36 Hz tot 22 KHz en het geheel weegt 8 kilo! In kleinere gelegenheden volstaat deze speakerbox. de versterker levert dan 400 watt.

GRbass AT 112H

Bij wat grotere zalen wordt deze 1×12″ bijgeplaatst. Ook deze luidspreker heeft een regelbare tweeter. Is belastbaar tot 500 Watt en is net als de 210 52 cm breed. De hoogte is minder: 44 cm en de diepte eveneens 48 cm. Hij is net nog een beetje lichter: nog geen 7 kg.

Randapparatuur :

Wat heeft een bassist nodig qua effecten? Eigenlijk niet zo heel veel. Zeker niet in de muziek van Bluesville. Hoewel… sommige effecten kunnen wel erg handig zijn.

Wel erg handig is een draadloos systeem. Zeker op een beperkt podium is het ontbreken van een snoer erg lekker. Ronald gebruikt een systeem van Xvive. Gebouwd in China en in Europa vertegenwoordigd door Warwick. Heikel punt: niet vergeten op te laden voordat er gespeeld gaat worden. En voor de zekerheid zit er als back-up een goed snoer in de koffer. Om in stijl te blijven heeft Ronald een wit krulsnoer aangeschaft.

Nee, Het is geen effect. Maar wel erg nodig met een aantal bassen die ieder hun stroom moeten halen uit zo’n 9V blokje.Volgens de Wet van Murphy geeft zo’n batterij op exact het verkeerde moment de geest. Herlaadbare hebben wel de voorkeur, maar gaan een stuk minder lang mee. De “pro’s” hebben een optimale levensduur.

Wilt u meer weten over de spullen van Ronald in de loop der tijd? Kijk dan eens op de volgende sub-pagina’s:

Ronald: basgitaren, apparatuur en effecten in de historie

Ronald: gitaren en versterkers in de historie

Ronald: gitaareffecten in de historie

Ronald: PA in de historie

Terug naar AF. U ontvangt geen € 200

© Bluesville (Laatste update: 6 oktober 2024)

271total visits,1visits today